Милена Павлова: Логопедията – моя сбъдната мечта
октомври 1, 2019
parallax background

Ива Христова – творец на щастие

 

Автор: Цветелина Терзийска

Снимки: Пламена Пешева – Стефанова

 

        Ива Христова е красивата основателка на бранд за авторски гривни от естествени камъни – AmalaJewelry. След единадесет години в САЩ, любовта я връща отново в България, a към момента изобщо не съжалява за направения избор. Безкрайно много обича съпруга си и от близо три месеца се радват на първороден син.
Това което веднага пленява в Ива е нейната усмивка и грациозност. Не можеш да не я забележиш.Определя себе си, като екстровертна  личност, прегръща с любов и внимание всичко. И този почерк  може да се улови  от всяко поприще  във живота ѝ.
Изпада в паника и безпокойство, буквално, когато е нужно да се изяви публично. Но идва един прекрасен момент, когато се изправя лице в лице с този си страх и печели конкурса „Мис България” в САЩ. И има защо….

Заведе ни в Борисовата градина. Обича да се разхожда сред пъстрота на листа и дървета, независимо от сезона. Вярва и споделя, че човек може да е щастлив навсякъде. В края на октомври се срещаме и ако мога да дам определение за този ден, то това е “златна есен”. Всичко беше в синхрон.
Листата блещукаха из поляните, дърветата бяха отрупани с пастелни  нюанси, птиците на ята, прелитаха над нас. Сякаш изнасяха специален спектакъл.
Докато лъчите ни заслепяваха, в този великолепен ден, ето какво ни разказа Ива.

 

 

Здравей, Иве! Представи ни се с три думи! 

Усмивка, светлина, жълто.

Разкажи малко повече за твоя проект AmalaJewelry  и с какво точно се занимаваш?

В момента съм майка на първо място. Много щастлива и горда с моето малко бебче на два месеца. А пък в професионален план, личният ми проект който много обичам и също наричам мое дете, расте, развива се и прогресира.
„Амала” на санскрит означава, слънчево, весело, жизнерадостно момиче. Именно затова избрах името, тъй като припознах себе си. Има и друго значение, чистота. Точно това носят самите естествени камъни. А и всяко нещо създадено от природата е чисто само по себе си.
Фокусирана съм на този етап само върху гривни, защото там където ги носим, на китката, са в най-близък контакт с пулса. Съответно енергията, която излъчват се разпределя, най-равномерно и влияе добре. Вярвам, че в един момент ще се разрасне и ще запълним асортимента и с други видове бижута.

А как избираш камъните? Преминават ли през твоята емоция или се доверяваш интуитивно?

Да факт, работя с камъни, които лично аз харесвам. Но най-интересното е, че когато го вземеш и носиш, може да установиш, че не е за теб. Да усетиш, че енергията му не ти е приятна и в този случай, го оставяш встрани. Или не е твоят или просто не му е дошъл момента.
Всеки има „срок на годност”. Ние самите не сме константа и се меним постоянно, определят ни много фактори и се изменяме. В различни етапи от живота ни привличат различни камъни. В един момент силата и въздействието им се изчерпва, дали са ти това, от което имаш нужда и можеш да го смениш. Всичко става по естествен начин.
Хубаво е да се носят един вид или до два, три, но които се допълват, а не си пречат. Един който ни дава заряд и един, който успокоява.

Кажи ми, как се породи тази любов към камъните?

Много непринудено стана всичко. Бях на гости в една приятелка, живеех още в Чикаго. Майка ѝ беше направила набор от бижута от естествени камъни. Тя много се въодушеви да ми разказва, понеже видя че имам интерес. Показа ми книги, камъни, магазини. Но всичко си остана там.
Няколко години по-късно реших да отида до този магазин. Цвети, вярваш ли ми че като влезнах, бях като дете. Толкова голям избор, цялата атмосфера те поглъща, една взривяваща бомба от енергия. Плени ме мястото и тогава сякаш се породи тази любов към камъните. С първите, направих гривни за себе си, за мама, за приятелка и така съвсем естествено започнах да създавам и творя. В един момент реших да го превърна в нещо по-голямо.
Това е мисията на AmalaJewelry, да разпространи магията на естествените камъни.

Занимавала ли си се с нещо коренно различно в професионален план, преди да поемеш в тази посока? Тенденция, която често се среща.

В Щатите след като завърших, една от първите корпорации, в които работих беше верига от магазини Abercrombie & Fitch. Там бях три години управител и си харесвах работата. Доста общувах с хора и ми беше приятно. Но в един момент дойде желанието за промяна и когато реших да сменя работното място, имах избора да остана или да се върна в България. Искаше ми се да видя как е, как се случват нещата на родна земя. И след 11 години се прибрах обратно тук.

Какво ще споделиш за живота в САЩ? Как сравняваш мащабите там и мястото където си се родила?

Не мога да сравнявам нещата и там се чувствах добре и сега тук. Всичко е доза характер, кой, как и къде се чувства комфортно. За мен щастието е въпрос на избор. Аз самата се определям, като „плевел”, където и да ме пуснеш, ще вирея и то успешно, защото където и да отидеш ти носиш себе си, със себе си.

 

 

Как би ни описала Чикаго с няколко думи?

Като по филмите. Абсолютно това което виждаме, подредените улици, хубавите къщи, училищата, университети с големите градини…

Сега разкажи, моля те, за конкурса „Мис България САЩ” и какво ти даде тази титла?

Случи се 2015. Тогава се организираше от Боряна Павлова, за четвърта поредна година този конкурс беше факт. Бях подтикната от голямото желание на моите приятелки да се запиша. На шега, на майтап, се превърна в едно от най-хубавите ми преживявания в живота. С искрена благодарност се радвам, че участвах в него. Всеки конкурс се прави с невероятен професионализъм и толкова голямо сърце. Спечелих титлата, последваха интересни запознанства, кръгът ми се разшири с още по-цветни контакти и хора. И до ден днешен този конкурс по една или друга линия ми носи само позитиви.

И като си говорим в този приповдигнат дух, кажи ми, какво те вдъхновява?

Радостта и усмивките, желанието да направя някой щастлив.

От скоро си майка!? Как се промени живота ти след това?

Да, прекрасно усещане, в същото време много различно от това което си, приоритети се променят. Нямам толкова време за останалите неща, които правя, защото AmalaJewelry е мой проект, но имаше и други в които участвах, и едно по едно всичко остана назад. В един момент или ще се върна към тях или просто ще се включа в други.

Как успяваш да съчетаваш ролята на майка, съпруга и жена с мечти, цели и собствен бранд?

Признавам, че детето е на първо място, а в момента бизнесът ми е малко на заден план.
И се случва естествено, не ги пришпорвам нещата. Това което има нужда, си казва и ти просто му обръщаш внимание. Останалото, щом не е моментът, няма защо да го насилваш. Много вярвам в естествения ход на нещата. Спокоен човек съм.

 

А страхове имаш ли?

Да, имам страхове. Даже се предизвиквам. Дори с появата ми на конкурса се изправих лице в лице с мой страх от публична изява. Това ме ужасява по всякакъв начин, изтръпвам, пресъхвам (смее се). Дори на изпити е имало случаи, в които се разболявам, ако трябва да говоря пред клас. И всъщност този конкурс беше мотивация да си кажа, че може би е дошъл момента да се преборя с това.

Да, нали казват, че един страх, за да го преодолееш, трябва да се изправиш срещу него.
Иве, бъди честна и ми кажи, критична ли си към себе си?

Да, но мисля в здравословни граници. Неуспехът за мен не е грешка или провал, просто приемам като един урок. Или не му е моментът и ще дойде друг път, или не е трябвало да се заемем.

Плаваш ли често в емоционален план и къде намираш пристан?

Ами покрай бременността, да. Но по принцип, смятам че съм доста уравновесена  и вярвам, че това се постига с времето. А моят пристан е енергията на хората и общуването ми с тях. Това ме обуславя и зарежда.

На какво или на кого се уповаваш в трудни моменти?

О, на моят съпруг. Без него просто не мога. Неповторима опора ми е и по време на бременността и сега. Всъщност, той, е една от основните причини да се прибера тук в България и да заживеем заедно. Изключително благодарна съм за него и начина по който се развиха нещата между нас.

А като се събудиш и погледнеш първите лъчи, в какво намираш смисъла да станеш и да продължиш?

Самото ставане, в момента, в който видя как слънцето изгрява. От прозореца ми се вижда прекрасно. И си казвам благодаря, че го виждам това нещо и самата дума „БлагоДаря” ми дава сила да продължа, в една приятна посока и ми осмисля деня.

В чудеса вярваш ли?

Ооо, да. Всяко нещо е чудо…Любовта, децата, животът…ние самите сме чудо.

 

В този проект всеки ни води на любимото си място. Иве, защо ни доведе точно тук?

Защото обичам природата, защото обожавам да съм сред цветно, снежно. Обичам да се разхождам тук.

Ще те върна малко към изминалото лято. Има ли нещо, с което ще го запомниш и ти топли душата?

Ами раждането на моето дете!
Но искам да спомена нещо от отминалото лято и това е нашата сватба. До ден днешен още ме държи тази емоция. Но по-интересното е, че преди нея си мислех, че сватбата е безсмислено тържество, като разделям празника от встъпване в брак. И отново благодарение на моя мъж, който е по-голям романтик, след като мина тържеството, съм точно на обратния полюс.
Хора женете се, много е готино. Още ме държи топлината, емоцията  и най-интересното е, че усещаш роднинската си връзка много силно. Кога, ако не тогава, ще събереш всичките си роднини, близки хора и приятели (усмихва се).

Кажи ми какво обичаш да правиш през свободното си време? Най-вероятно сега то е дефицит, но все пак.

Интересното е, че не мога да кажа че имам свободно време, защото винаги си ангажирам деня, но с приятни занимания. Дори сега така го чувствам. Така че, свободното си време ангажирам с приятни срещи и занимания.

В разгара на есента сме. Любим сезон ли ти е!?
Кажи ми какво е тя за теб и мечтаеш ли за нещо през тази?

Не мога да избера любим сезон, всеки си има своя чар. Есента определено ме зарежда, обичам багрите, обичам цветовете и сигурно всеки от нас забелязва, особено когато пътува, как има червени, оранжеви, жълти, все едно някой е минал с бои и е оцветил всичко.
Винаги мечтая, винаги искам нещо да се случва, да създавам. Така се роди ѝ моят проект.

 

Най-любимият аромат на какво ухае? Какъв спомен ти носи?

Ооо, канела. Топлина и уют.

Коя е любимата ти гледка?

Детето ми.

А след някакви си 10 години как се виждаш?

С още едно дете. С много разраснала се AmalaJewelry , която да е прегърнала все повече хора и да е дала топлина. Защото всеки един човек, докоснал се до гривните, е щастлив.

За теб любовта е…За мен любовта е всичко.

 

 Свържете се с нас